Probiotyki obniżają i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie

5 sierpnia 2014, 12:06

Regularne jedzenie probiotyków może poprawić ciśnienie krwi.



Bar z winami w centrum opieki paliatywnej

4 sierpnia 2014, 12:54

Szpital w Clermont-Ferrand przygotowuje pierwszy we Francji bar z winami, gdzie pod nadzorem medycznym terminalnie chorzy będą mogli wypić z najbliższymi lampkę alkoholu. Zanim bar otworzy we wrześniu swoje podwoje, personel zostanie przeszkolony przez antropologa społecznego.


Niewielki pozytywny wpływ odrobiny gier

4 sierpnia 2014, 12:11

Mniej niż godzina gier wideo dziennie ma niewielki pozytywny wpływ na rozwój: skutkuje lepszym przystosowaniem zarówno u dzieci, jak i nastolatków (psycholodzy z Uniwersytetu Oksfordzkiego dokonywali porównań do osób, które nigdy nie grały lub grały 3 godziny dziennie i więcej).


Mężczyźni przebrani za małpy mają straszyć małpy

1 sierpnia 2014, 10:14

Władze Delhi wynajęły 40 mężczyzn, którzy mają się przebierać za langury hulmany i wydawać charakterystyczne dla nich dźwięki, by odstraszać makaki od budynków parlamentu i rządu.


Mniejsza liczba zwierząt prowadzi do konfliktów społecznych

25 lipca 2014, 10:14

Globalny spadek liczebności dzikich zwierząt wiąże się, wg ekologów, ze wzrostami w handlu ludźmi i niewolnictwie dzieci. Mniejsza dostępność zwierząt w wielu krajach sprawia, że trzeba większych nakładów pracy, by znaleźć pożywienie.


Zazdrosny jak pies

24 lipca 2014, 10:47

Okazuje się, że zazdrość jest nie tylko ludzkim, ale i psim uczuciem.


Probiotyki ograniczają gromadzenie tłuszczu w wątrobie

21 lipca 2014, 13:00

Jedzenie probiotyków przez 30 dni zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie.


Kwasy omega-3 chronią alkoholików przed demencją?

21 lipca 2014, 09:34

Wiele wskazuje na to, że kwasy omega-3, a konkretnie kwas dokozaheksaenowy (DHA), chronią ludzi nadużywających alkoholu przed neurouszkodzeniami i demencją.


Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A

11 lipca 2014, 11:42

Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.


Zarządzanie za pomocą zapachu

11 lipca 2014, 09:47

Dzikie goryle nizinne (Gorilla gorilla gorilla) wykorzystują w komunikacji zapach.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy